Zapiekanka warzywna

Składniki

 

  • pęczek szpinaku
  • pęczek buraków liściowych
  • pęczek kapusty włoskiej
  • 1 szklanka brokułów
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 6-8 jajek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól himalajska

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Użyć masła klarowanego do podsmażenia cebuli
  3. W międzyczasie dodać czosnek i smażyć, aż będzie złocistobrązowy.
  4. Dodać posiekane liściaste warzywa, brokuły, pietruszkę, kolendrę i sól.
  5. Smażyć, aż nabiorą ciemnozielonego koloru.
  6. Nałożyć mieszankę ze szpinakiem na blachę do pieczenia.
  7. Na wierzch wrzucić rozbite jajka.
  8. Piec w piekarniku przez około 25 minut.

 

Podawać z dużą sałatką, kiełkami i obficie posypać świeżo zmielonym siemieniem lnianym.

 

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz