Tempeh w polewie pomarańczowej

Składniki

 

  • 1 średniej wielkości kostka tempeh
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka drobno tarkowanego imbiru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki mirinu
  •  pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • pół limonki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 czubate łyżki świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wlać do miski wyciśnięty sok z pomarańczy.
  2. Dodać imbir, następnie przesiać i odrzucić resztki.
  3. Dodać sos tamari, mirin, mieloną kolendrę, miód i czosnek.
  4. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. Tempeh pokroić na kawałki i delikatnie wysuszyć.
  6. Na patelni rozgrzać masło.
  7. Gdy patelnia będzie gorąca, włożyć tempeh i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
  8. Na patelnię wlać uprzednio przyrządzoną mieszankę.
  9. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  10. Poczekać aż sos zgęstnieje.
  11. Tempeh obracać co jakiś czas, żeby dobrze nasiąkł sosem.
  12. W czasie podawania na tempeh wycisnąć liomnkę i posypać kolendrą
  13. Podawać z sałatką i kiełkami.

 

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz