Szarlotka z kruszonką

Składniki

 

  • 6-8 świeżych jabłek
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki ksylitolu

 

Górna warstwa

 

  • masło organiczne
  • 3 łyżki miodu, syropu ryżowego lub klonowego
  • pół szklanki mieszanki mielonych nasion siemienia lnianego, słonecznika i migdałów
  • ¼ szklanki nasion migdałów i słonecznika
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Obrać i posiekać jabłka.
  3. Włożyć do garnka z wodą i ksylitolem. Dusić, aż będą miękkie, uważać aby nie rozgotować.
  4. Następnie jabłka przełożyć do formy do pieczenia lub dużego naczynia żaroodpornego.
  5. Roztopić masło i słodzik.
  6. W misce wymieszać sypkie składniki.
  7. Wymieszać ze stopionym masłem.
  8. Jabłka polać polewą.
  9. Piec przez 15-25 minut, aż kruszonka będzie krucha.

 

Porcja na 8 osób.

Można zamrozić.

Dodaj komentarz