Sałatka z mielonym kurczakiem

Składniki

 

  • 500 g mielonego kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łodyga drobno posiekanej palczatki cytrynowej
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki soki z limonki
  • 2 posiekane cebulki dymki
  • pół szklanki drobno posiekanej kolendry
  • umyte i cienko pokrojone
  • ¼ szklanki pieczonych nieposolonych migdałów
  • 1 mała papryczka chilli pokrojona w plasterki
  • kawałki limonki

 

Sposób przygotowania

 

  1. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
  2. Mięso smażyć na średnim ogniu, dopóki nie będzie gotowe, czyli jakieś 5 minut.
  3. Dodać sos rybny, palczatkę cytrynową i bulion, smażyć przez kolejne 10 minut.
  4. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Następnie dodać sok z limonki, cebulki dymki oraz kolendrę.
  6. Dobrze wymieszać.
  7. Na talerzach rozłożyć sałatę, a na wierzch wyłożyć przyrządzonego kurczaka.
  8. Posypać migdałami i chilli.
  9. Podawać z kawałkami limonki.

 

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz