Sałatka na ciepło z serem haloumi

Składniki

 

  • 1 średniej wielkości kostka sera haloumi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 12  oczyszczonych i przekrojonych na połowę łodyg szparagów
  • pietruszka/oregano/mieta, posiekane
  • 1 pokrojona na kawałki cytryna
  • czarny mielony pieprz
  • mieszanka liści sałaty, ogórek, awokado, czerwona papryczka, pomidor i kiełki

 

Dodatkowo

 

  • pół koszyczka pomidorów koktajlowych: po ugotowaniu haloumi wrzucić je na patelnię, podsmażyć i dodać do sałatki
  • świeżo zmielone siemię lniane: dodać po ugotowaniu
  • ugotowane kawałki kurczaka

 

Sposób przygotowania

 

  1. Szparagi smażyć, mieszając przez około 2 minuty.
  2. Zdjąć z ognia, ale nie chłodzić.
  3. Do patelni wlać trochę oliwy z oliwek i na średnim ogniu smażyć haloumi, tak po minucie z każdej strony.
  4. Wsypać świeżo zmielony czarny pieprz i wycisnąć cytrynę.
  5. Ser powinien być trochę zarumieniony i miękki w środku.
  6. Podawać z sałatką, spryskać oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżymi ziołami.
  7. Zanim położymy na sałatkę ser haloumi, należy posypać ją zmielonym siemieniem lnianym.
  8. Podawać z kawałkami cytryny.

 

Czas

 

  • 10 minut przygotowanie
  • 5 minut gotowanie

 

Jako danie główne porcja na 2 osoby, a jako przystawka na 4.

Dodaj komentarz