Sałatka letnia z sosem sałatkowym

Sałatka

 

Składniki

 

  • duża garść liści sałaty
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • ¼ główki kapusty czerwonej
  • 6 małych różyczek brokułów
  • pół  szklanki komosy ryżowej

 

Dodatkowo

 

  • ugotowane jajko
  • tarkowany burak
  • 1 ogórek libański
  • awokado
  • oliwki
  • Korniszony
  • himalajska sól morska
  • mielone siemię lniane

 

Sposób przygotowania

 

  1. Komosę ryżową opłukać, następnie włożyć do garnka, zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż wyparuje woda (15-10 minut).
  2. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Umyć i pokroić pozostałe składniki do sałatki.
  4. Wrzucić wszystko do dużej miski i delikatnie wymieszać.

 

Sos sałatkowy

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki majonezu sojowego

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przełożyć do małego pojemniczka i jeść z sałatką.

 

Dodaj komentarz