Ryba gotowana na parze z imbirem i brokułami

Składniki

 

  • 4 filety rybne
  • 3 cienko pokrojone w plasterki cebulki dymki
  • 3 łyżki tarkowanego imbiru
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • pół łyżeczki oleju z sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 1 szklanka kiełków fasoli

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rybę rozłożyć na folii aluminowej i zawinąć tylko brzegi, tak żeby można było dodać pozostałe składniki.
  2. Dodać cebulkę dymkę, imbir, sos sojowy, bulion i olej z sezamu. Podzielić po równo na każdą porcję.
  3. Zawinąć rybę w całości i piec przez około 10-15 minut.
  4. W międzyczasie, na woku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i brokuły. Podsmażyć, aż będą miękkie.
  5. Wrzucić kiełki fasoli i smażyć przez 1 minutę.
  6. Rybę z sosem własnym wyłożyć na talerz, podawać z warzywami i sałatką.

Dodaj komentarz