Pyszna frittata ze szpinakiem, fetą i nasionami

Składniki

 

  • ¼ szklanki nasion pepita
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 1 por, umyty i posiekany
  • 2 pęki szpinaku angielskiego lub duży pęk buraka liściowego
  • ¼ szklanki suszonych pomidorów
  • 1 średniej wielkości kostka sera feta, lekko pokruszona
  • 8 jajek
  • ¼ szklanki mleka ryżowego
  • pół  szklanki porwanej świeżej bazylii i troszeczkę oregano
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania

 

  1. Na patelni roztopić masło klarowane, wrzucić pora i smażyć, aż się zarumieni.
  2. Wlać sos tamari do smaku.
  3. Dodać szpinak i smażyć na wolnym ogniu.
  4. Dodać suszone pomidory, fetę i nasiona.
  5. Jeszcze bardziej zmniejszyć ogień.
  6. W misce rozbić jajka, dodać mleko, zioła i sól.
  7. Mieszankę ze szpinakiem włożyć do naczynia do pieczenia, a na wierzch wlać jajka.
  8. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze ok. 180°C przez około 15 minut, lub aż upieką się jajka.
  9. Podawać z warzywami gotowanymi na parze i sałatką.

 

 

Porcja na 6 osób.

Dodaj komentarz