Przepyszne ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto nie zawiera mąki

 

Składniki

 

  • 2 duże organiczne pępkowe pomarańcze (ostatecznie można je zastąpić zwykłymi)
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • pół  szklanki wody
  • starta skórka z jednej pomarańczy

 

Sposób przygotowania

 

  1. Pomarańcze umyć i wyszorować skórkę. Najlepiej użyć pomarańczy organicznych.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny.
  3. Odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Pomarańcze wrzucić do miksera i miksować, aż nabiorą jednolitej konsystencji.
  7. Ubić jajka, dodać pomarańcze, mąkę migdałową i szklankę ksylitolu. Dobrze wymieszać.
  8. Masę wlać do przygotowanej formy.
  9. Piec przez około 1,5 godziny.
  10. Odstawić do wystygnięcia na około 5 minut.
  11. Pozostały ksylitol wsypać do garnka z wodą i startą skórką z pomarańczy.
  12. Mieszać na małym ogniu, aż ksylitom się  rozpuści.
  13. Następnie gotować na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie syrop.
  14. Syrop wykorzystać jako polewę na ciasto.

Dodaj komentarz