Pikantne sardynki z sałatką z pomarańczy i oliwek

Pikantne sardynki

 

Składniki

 

  • 2 świeże sardynki
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano

 

Ewentualnie

 

Zamiast sardynek można użyć tuńczyka, łososia, śledzia lub makrelę.

 

Sposób przygotowania

 

  1. Sardynki i pozostałe składniki lekko ugotować.
  2. Nałożyć na 4 talerze i podawać z sałatką z pomarańczy i oliwek.

 

Sałatka z pomarańczy i oliwek

 

Składniki

 

  • 2 średnie  pomarańcze
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek z pestkami, grubo posiekanych
  • 2 garście liści sałaty
  • 1 świeża długa papryczka chili
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  •  pół łyżeczki drobno posiekanego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

 

1. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce.

 

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz