Naleśniki z jagodami

Składniki

 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki organicznego mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku cynamonowego lub ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 lekko ubite jajka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1,5 szklanki jagód
  • jogurt extra
  • syrop klonowy wg uznania

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać.
  2. Przykryć i zostawić w lodówce na noc.
  3. Następnie dodać esencję waniliową lub cynamon oraz jajka, zacząć ubijać.
  4. Gdy chcemy, aby naleśniki były cieńsze, można dodać więcej mleka.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
  6. Wlać 2 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzić je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
  7. Smażyć, aż brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni, a na środku będą widoczne malutkie bąbelki.
  8. Odwrócić naleśnika.
  9. Smażyć jeszcze przez minutę.
  10. Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu, żeby nie przypalić masła.

 

 

Opcje podania

 

Podawać z jagodami i jogurtem, skropić syropem klonowym.

Wspaniale smakują z bananami i posypką z orzechów laskowych.

Dodaj komentarz