Marynowany udziec jagnięcy po tajsku z komosą ryżową

Składniki

 

Marynata

 

  • 1 puszka organicznego mleka kokosowego
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 limonki, wycisnąć sok, a skórkę posiekać na kawałki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

 

  • 4 organiczne udźce jagnięce
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 łyżka świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

 

Danie najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Najlepiej gotować w wolnowarze, gdyż mięso będzie wtedy miękkie i soczyste.

 

  1. Aby zrobić marynatę należy wymieszać wszystkie składniki, następnie obtoczyć w niej udziec. Włożyć do szczelnego pojemnika i wsadzić do lodówki na noc lub dłużej.
  2. Nastawić piekarnik na 150°C.
  3. Udziec położyć na blasze do pieczenia i polać marynatą. Resztę marynaty trzymać na później. Udziec przykryć papierem pergaminowym, nasmarować oliwą, żeby zatrzymać smak.
  4. Piec przez co najmniej 3 godziny lub włożyć do wolnowaru.
  5. Sprawdzać co godzinę i w razie konieczności dolewać marynaty.
  6. Jeszcze przed upieczeniem udźca ugotować komosę ryżową, zajmie to ok. 20 minut.
  7. Wlać 3 szklanki wody, wsypać komosę i doprowadzić do wrzenia.
  8. Następnie gotować na wolnym ogniu.
  9. Gotować, dopóki nie wsiąknie woda, czyli jakieś 15-20 minut. Pomieszać co jakiś czas.
  10. Komosę wyłożyć na talerze, a na nią położyć udziec. Posypać świeżą kolendrą.
  11. Podawać ze świeżymi warzywami gotowanymi na parze.

 

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz