Marynowany łosoś z warzywami

Składniki

 

  • 4 filety z łososia
  • blanszowany szpinak i mieszanka azjatycka
  • ugotowane na parze różyczki brokułów

 

Marynata

 

  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¼ szklanki sosu sojowego tamari
  • ¼ szklanka mirinu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki tarkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do miski.
  2. Dobrze wymieszać.
  3. Filety z łososia wkładać pojedynczo, dobrze obtoczyć w marynacie.
  4. Włożyć do naczynia do pieczenia.
  5. Polać resztą marynaty.
  6. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Wyjąć i położyć na lekko nasmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
  8. Grillować przez około 4 minuty.
  9. Przewrócić filety na drugą stronę i nasmarować marynatą, grillować na drugiej stronie przez kolejne 4 minuty.
  10. Marynatę odcedzić do garnka.
  11. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu, aż odparuje.

 

Rybę podawać na blanszowanym szpinaku, mieszance azjatyckiej i brokułach gotowanych na parze.

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz