Składniki
- 1 posiekany na kawałki filet z łososia
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki grzybów shitake (można zastąpić sezonowymi)
- 250 g makaronu gryczanego
- 6 szklanek przefiltrowanej wody
- 1 łyżka czosnku
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego tamari lub zwykłego sosu sojowego
- cebulki dymki
- 1 łyżeczka oleju z nasion sezamu
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 1 łyżeczka słonych płatków drożdżowych
Dodatkowo
- dodać inne grzyby – np. młode pieczarki
- dodać inne warzywa, takie jak marchewki, szpinak, groszek śnieżny
Sposób przygotowania
- W dużym garnku nagrzać przefiltrowaną wodę.
- Dodać czosnek, imbir, sól morską i gotować przez 5 minut.
- Pastę miso wymieszać z odrobiną gorącej wody i wrzucić do garnka.
- Dodać makarony i łososia, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Przyprawić mirinen, tamari i płatkami drożdżowymi.
- Gdy łosoś będzie gotowy, nałożyć na talerze.
- Na wierzch położyć cebulkę dymkę, nasiona sezamu i polać olejem z nasion sezamu.
Porcja na 4 osoby.