Łosoś z grzybami shitake i makaronem gryczanym

Składniki

 

  • 1 posiekany na kawałki filet z łososia
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki grzybów shitake (można zastąpić sezonowymi)
  • 250 g makaronu gryczanego
  • 6 szklanek przefiltrowanej wody
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari lub zwykłego sosu sojowego
  • cebulki dymki
  • 1 łyżeczka oleju z nasion sezamu
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka słonych płatków drożdżowych

 

Dodatkowo

 

  • dodać inne grzyby – np. młode pieczarki
  • dodać inne warzywa, takie jak marchewki, szpinak, groszek śnieżny

 

Sposób przygotowania

 

  1. W dużym garnku nagrzać przefiltrowaną wodę.
  2. Dodać czosnek, imbir, sól morską i gotować przez 5 minut.
  3. Pastę miso wymieszać z odrobiną gorącej wody i wrzucić do garnka.
  4. Dodać makarony i łososia, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  5. Przyprawić mirinen, tamari i płatkami drożdżowymi.
  6. Gdy łosoś będzie gotowy, nałożyć na talerze.
  7. Na wierzch położyć cebulkę dymkę, nasiona sezamu i polać olejem z nasion sezamu.

 

Porcja na 4 osoby.

Dodaj komentarz