Lody z prażonymi orzechami laskowymi

Składniki

  • 2 szklanki mleka ryżowego lub owsianego
  • 1 szklanka jogurtu niskotłuszczowego lub sera risotta
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 duże łyżki białkowej serwetki w proszku
  • 0,5 szklanki prażonych orzechów laskowych (lub innych orzechów bądź jagód)

 

Sposób przygotowania

 

  1. Gotować mleko i jogurt lub ser, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  2. Ubić żółtka z ksylitolem i proszkiem białkowym.
  3. Wymieszać z mlekiem i jogurtem, nadal ubijać.
  4. Nastawić ogień na mały..
  5. Ubijać, aż mieszanka zgęstnieje
  6. Zdjąć z ognia.
  7. Schłodzić w zamrażarce, następnie wmieszać orzechy lub jagody.
  8. Kręcić w maszynce do lodów i czekać aż uformują się lody. Masę można też podzielić na dwie porcje i zamrozić.

 

Przepis na 1 litr lodów.

Uwaga: Uprzednio prażone orzechy dodają smaku.

Jedna myśl nt. „Lody z prażonymi orzechami laskowymi”

Dodaj komentarz