Laksa z krewetkami

Składniki

 

  • przecier z laksy
  • 1 szklanka organicznego mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu z kurczka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 750 g obranych i wypatroszonych krewetek (z ogonem lub bez)

 

  • 1 szklanka kiełków fasoli
  •  pół szklanki kiełków słonecznika
  • pół  szklanki świeżych liści kolendry, posiekanych
  • kawałki limonki

 

Dodatkowo

 

  • posiekana mieszanka orzechowa
  • ryba lub inne owoce morza
  • pokrojony w paseczki kurczak
  • czerwona papryczka chilli (jeśli preferujesz pikantny samk)
  • świeża palczatka cytrynowa

 

Sposób przygotowania

 

  1. Mleko kokosowe i bulion z kurczaka wlać do garnka, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodać przecier z laksy, sok z limonki i sos rybny.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Wrzucić krewetki i gotować przez kolejne 3 minuty, aż będą różowe.
  5. Nie doprowadzać do wrzenia.
  6. Nalać laksę do talerzy.
  7. Na wierzch posypać kiełkami i liśćmi kolendry. Podawać z kawałkami limonki.

Dodaj komentarz