Archiwa kategorii: Przepisy na śniadanie

Przepisy na śniadania według książki „Metoda Gabriela”.

Owsianka z komosy ryżowej

Składniki

 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej mąki z siemienia lnianego
  • 30 g proszku białkowego
  • 1 łyżeczka organicznego oleju lnianego tłoczonego na zimno (niezbędne kwasy tłuszczowe)

 

Dodatkowo

 

  • mielone migdały lub inne orzechy
  • nasiona dyni i słonecznika
  • otręby ryżowe
  • jagody lub inne owoce
  • pół  łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki łusek nasion babki płesznik
  • 1 kapsułka enzymów trawiennych

 

Sposób przygotowania

 

  1. Jeśli namoczyłeś komosę ryżową poprzedniego dnia wieczorem, rano użyj ok.0,4-0,5 l wody i gotuj ją przez 15-20 minut. W przypadku nienamoczonej komosy, użyj 0,5 l wody i gotuj komosę przez 20-25 minut
  2. Do  wcześniej namoczonej komosy dodaj proszek białkowy. Jeśli komosa nie była moczona, dodaj go dopiero po ugotowaniu.
  3. Dolej oleju lnianego.
  4. Dodaj orzechy, nasiona, jagody i inne składniki wg uznania.
  5. Podawaj z mlekiem owsianym lub ryżowym, odrobiną ksylitolu, miodu lub koncentratu owocowego.

Jajecznica orzechowa

Składniki

 

  • 4 jajka
  • ¼ szklanki mleka owsianego
  • 1 łyżeczka mieszanki nasion z siemienia lnianego, słonecznika, dyni i sezamu (dodać po przyrządzeniu dania)
  • świeże zioła, takie jak szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek
  • sól himalajska do smaku

 

Dodatkowo

 

  • wspaniale smakuje z chlebem focaccia
  • pokrojone w plasterki suszone lub świeże pomidory
  • gotowane warzywa, świeży szpinak
  • organiczna szynka, organiczny kurczak, ryba w oleju (sardynki, makrela, łosoś, wędzony śledź)
  • do podania można też użyć arkusza nori
  • podawać z sałatką i świeżymi kiełkami

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką kawałek masła klarowanego.
  3. Wlać mieszankę z jajkami i smażyć.
  4. Dodać świeżo zmielone nasiona.

 

Porcja na 2 osoby.

Danie w szklance

Składniki

 

  •  pół szklanki owoców – do wyboru, np. jagody acai, morele, jabłka, banany, czarna porzeczka, czarne jagody, wiśnie, żurawina, agrest, winogrono, kiwi, nektarynki, papaja, gruszki, ananas, śliwki, maliny
  • 30 g proszku białkowego
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej mąki z siemienia lnianego

 

Dodatkowo  – wybrać 3-4 z poniższych

 

  • 1 łyżeczka granulków z lecytyny
  • 2 łyżeczki łusek nasion babki płesznik
  • 1 kapsułka enzymów trawiennych
  • 1 łyżeczka niesłodzonej mączki ze strąków szarańczynu
  • pół  szklanki jogurtu organicznego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • organiczne kakao w proszku
  • probiotyki rozpuszczalne
  • Lód

 

Sposób przygotowania

 

Zmiksować wszystkie składniki. Dodać słodzik do smaku. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, można dodać trochę przefiltrowanej wody.

Zawijasy śniadaniowe wg Jona

Składniki

 

  • arkusze nori

 

Dodatkowo

 

  • liście sałaty
  • tarkowana czerwona kapusta
  • łosoś wędzony

awokado

  • kiełki
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • odrobina sosu sojowego tamari
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • sól himalajska
  • pieczony kurczak
  • sajka, ugotowane i pokrojone w plastry

 

Sposób przygotowania

 

 

  1. Na arkusz nori położyć wybrane składniki.
  2. Zawinąć i przekroić na pół.
  3. Smacznego!

Musli śniadaniowe wg Jona

Składniki

 

  • 1 szklanka jogurtu organicznego
  • 4 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 30 g proszku białkowego
  • świeże owoce (np. jabłko, banan, czarne jagody, maliny)
  • pół  szklanki świeżych orzechów włoskich
  •  pół szklanki migdałów
  • szczypta nasion sezamu
  • 1 łyżeczka ksylitolu

 

Dodatkowo

 

  • 1 łyżeczka proszku cynamonowego
  • miód naturalny do posłodzenia
  • 1 łyżeczka niesłodzonego naturalnego kakao w proszku

 

Sposób przygotowania

 

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Gotowe.

Bogate w białko batoniki śniadaniowe

Składniki

 

  •  pół szklanki płatków owsianych
  • pół  szklanki posiekanych migdałów i innych orzechów
  • 6 łyżeczek proszku białkowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka
  • pół  szklanki posiekanych jabłek, bananów lub czarnych jagód
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

 

Sposób przygotowania

 

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180° C.
  2. W misce wymieszać płatki owsiane, migdały, proszek białkowy i olej kokosowy.
  3. Na patelni roztopić masło klarowane i ksylitol. Wymieszać.
  4. Przelać do mieszanki z płatkami owsianymi.
  5. Dodać lekko ubite jajka i owoce. Dobrze wymieszać.
  6. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przygotowaną masę umieścić na blasze i mocno ucisnąć.
  8. Posypać nasionami sezamu.
  9. Piec przez 15 minut, aż będzie twarda.
  10. Gdy masa będzie jeszcze ciepła, uformować 6 batoników i pozostawić do ostygnięcia.
  11. Wyjąć zimne batoniki i zawinąć każdego osobno.

 

Przepis na 6 batoników.

Batoniki można zamrozić.

 

Uwaga: Reklamowane batoniki śniadaniowe zawierają dużo cukru, lecz znikome ilości białka, dlatego na pewno nie zadowolą Cię na dłuższą metę. Jeśli nie chcesz dopuścić do nagłego spadku energii oraz uczucia głodu późnym rankiem, batoniki białkowe stanowią znacznie lepszy wybór. Warto zrobić podwójną partię, każdy osobno zawinąć i wyjmować z zamrażarki w razie potrzeby.

Koktajl bananowy

Składniki

 

  • 1 szklanka soku owocowego
  • 1 mrożony lub świeży banan
  • 1 szklanka wody
  • 30 g proszku białkowego
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej mąki z siemienia lnianego

 

Dodatkowo

 

  • 1 mrożone mango lub pół szklanki mrożonych jagód
  • pół szklanki jogurtu organicznego
  • pół łyżeczki proszku cynamonowego
  • 1 łyżeczka niesłodzonego organicznego kakao w proszku

 

Sposób przygotowania

 

Zmiksować wszystkie składniki. Smacznego!