Archiwa kategorii: Przepisy na przekąski

Przepisy na przekąski według książki „Metoda Gabriela”.

Aromatyczny chrupiący chleb z parmezanem

Składniki

 

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobno tarkowanego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno czosnku
  • 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pikantnych płatków drożdżowych
  • 3 łyżki nasion z siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 4 łyżki przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  3. Uformować ciasto, w razie konieczności dolać wody.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Zmoczyć ręce i włożyć ciasto do blachy.
  6. Ugnieść ciasto, tak żeby było dość płaskie i równe.
  7. Piec przez 20 minut, aż zrobi się złociste i wypieczone.
  8. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  9. W międzyczasie pokroić.
  10. Zostawić na blasze, aż całkowicie wystygnie, gdyż ciepły chleb łatwo się kruszy.

 

Podawać z dipem z awokado, pokrojonymi pomidorami serem.

Jeśli zostanie na później, przechowywać w szczelnym pojemniku.

Bogate w białko muffinki owocowo-orzechowe

Składniki

 

  • 1 szklanka mieszanki mielonych nasion siemienia lnianego, słonecznika i migdałów
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu lub otrębów owsianych
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  •  pół szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 4 jajka organiczne
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka owoców (brzoskwiń/jabłek/jagód)
  • 200 ml mleka ryżowego bądź owsianego lub jogurtu niskotłuszczowego
  • 180 ml wody

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Lekko wymieszać wszystkie składniki.
  3. Foremki do babeczek wysmarować masłem klarowanym.
  4. Masę wlać do foremek, sprawdzić czy w każdej są owoce.
  5. Piec przez 25-30 minut, aż muffinki będą brązowe i wypieczone.
  6. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, następnie wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.

 

Przepis na 12 muffinków.

Można zamrozić.

Danie bezglutenowe.