Archiwum kategorii: Przepisy na obiad

Przepisy na obiad według książki „Metoda Gabriela”.

Smakowita zupa wołowa

Składniki

 

500 g organicznego befsztyku

2 litry przefiltrowanej wody

1 liść laurowy

6 ziarenek pieprzu

  • 1 grubo posiekana duża marchewka
  • 1 grubo posiekana łodyga selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 grubo posiekana średnia cebula
  • 1 grubo posiekana średnia czerwona papryczka
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekane papryczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 średnia puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1/3 szklanki świeżych liści oregano lub ½ łyżki suszonych liści
  • 1 obrana kolba kukurydzy

 

Sposób przygotowania

 

  1. Do garnka z wodą wrzucić wołowinę, liść laurowy, ziarenka pieprzu, marchewkę i seler.
  2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, dopóki wołowina nie będzie miękka.
  3. Wołowinę wyjąć i pokroić.
  4. Odcedzić pozostały wywar.
  5. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czerwoną papryczkę, czosnek, papryczkę chilli i kminek.
  6. Mieszać dopóki warzywa nie będą miękkie.
  7. Wymieszać z ugotowaną wołowiną, pomidorami z puszki, kukurydzą i przecedzonym wywarem.
  8. Przed podaniem, zupę posypać oregano

 

Porcja na 4 osoby.

Kurczak z migdałami po chińsku

Składniki

 

  • 500 g organicznych piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 czerwona lub brązowa cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 szklanki różyczek brokułów
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • garść groszku cukrowego
  • pół  szklanki pieczonych migdałów
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari

 

Dodatkowo

 

  • pędy bambusa
  • 1 czerwona papryczka chilli, odrzucić pestki i drobno posiekać
  • kiełki fasoli
  • Kiełki (dodać zaraz po ugotowaniu, przed podaniem)
  • fasolka szparagowa
  • cukinia
  • orzechy wodne

 

Sposób przygotowania

 

  1. Na woku lub zwykłej patelni rozgrzać jedną łyżkę masła klarowanego. Kurczaka podsmażyć, aż zbrązowieje.
  2. Wyjąć kurczaka.
  3. Wrzucić do woka resztę masła.
  4. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż zrobią się miękkie.
  5. Wrzucić pozostałe warzywa i smażyć, aż zrobię się kruche.
  6. Wrzucić z powrotem kurczaka, dodać migdały i sosy.
  7. Podgrzać i podawać.

 

Podawać z blanszowanym szpinakiem, burakiem liściowym i kluskami z mąki gryczanej.

Porcja na 4 osoby.

Cheeseburgery

Składniki

 

  • 1 kg organicznej mielonej wołowiny
  • 1 mała, bardzo drobno posiekana cebulka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liście sałaty lodowej, porozdzielane
  • świeżo zmielone siemię lniane
  • pieczone pieczarki

 

Dodatkowo

 

  • ser cheddar
  • świeże pomidory
  • sawokado pokrojone w plastry
  • kiełki słonecznika lub inne kiełki
  • sebula pokrojona w pierścienie
  • sos salsa
  • przyprawy
  • gotowane lub smażone jajko

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wołowinę wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Uformować hamburgery i położyć na talerzu.
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, hamburgery smażyć około 6 minut z każdej strony, aż będą złocistobrązowe.
  4. Każdego hamburgera odkładać na duży liść sałaty.
  5. Na wierch wg uznania położyć dodatkowe składniki.
  6. Zawinąć liściem sałaty i zabezpieczyć wykałaczką.
  7. Podawać z pieczarkami i odrobiną posypki z siemienia lnianego.

 

Sos salsa

 

  • 2 drobno posiekane czerwone papryczki
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • 1 drobno posiekana, mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wymieszać.
  2. Podawać jako dodatek lub posmarować hamburgery.