Przeglądasz archiwum dla Przepisy na obiad.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Cielęcina z pomidorami, szpinakiem i serem

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • 4 duże steki z cielęciny
  • 2 szklanki butelkowanego przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki świeżego lub mrożonego  szpinaku
  • 2 szklanki tarkowanego sera mozzarella

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozbić tłuczkiem cielęcinę.
  2. Usmażyć na patelni, aż będzie brązowa z obu stron.
  3. Na blachę do pieczenia nałożyć przecier pomidorowy.
  4. Na wierzch położyć cielęcinę.
  5. Na cielęcinę wrzucić szpinak i ser.
  6. Piec w piekarniku, aż ser się stopi i lekko zarumieni.

 

Podawać z sałatką i/lub warzywami gotowanymi na parze

 

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Marynowany udziec jagnięcy po tajsku z komosą ryżową

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

Marynata

 

  • 1 puszka organicznego mleka kokosowego
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 limonki, wycisnąć sok, a skórkę posiekać na kawałki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

 

  • 4 organiczne udźce jagnięce
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 łyżka świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

 

Danie najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Najlepiej gotować w wolnowarze, gdyż mięso będzie wtedy miękkie i soczyste.

 

  1. Aby zrobić marynatę należy wymieszać wszystkie składniki, następnie obtoczyć w niej udziec. Włożyć do szczelnego pojemnika i wsadzić do lodówki na noc lub dłużej.
  2. Nastawić piekarnik na 150°C.
  3. Udziec położyć na blasze do pieczenia i polać marynatą. Resztę marynaty trzymać na później. Udziec przykryć papierem pergaminowym, nasmarować oliwą, żeby zatrzymać smak.
  4. Piec przez co najmniej 3 godziny lub włożyć do wolnowaru.
  5. Sprawdzać co godzinę i w razie konieczności dolewać marynaty.
  6. Jeszcze przed upieczeniem udźca ugotować komosę ryżową, zajmie to ok. 20 minut.
  7. Wlać 3 szklanki wody, wsypać komosę i doprowadzić do wrzenia.
  8. Następnie gotować na wolnym ogniu.
  9. Gotować, dopóki nie wsiąknie woda, czyli jakieś 15-20 minut. Pomieszać co jakiś czas.
  10. Komosę wyłożyć na talerze, a na nią położyć udziec. Posypać świeżą kolendrą.
  11. Podawać ze świeżymi warzywami gotowanymi na parze.

 

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Ryba gotowana na parze z imbirem i brokułami

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • 4 filety rybne
  • 3 cienko pokrojone w plasterki cebulki dymki
  • 3 łyżki tarkowanego imbiru
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • pół łyżeczki oleju z sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 1 szklanka kiełków fasoli

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rybę rozłożyć na folii aluminowej i zawinąć tylko brzegi, tak żeby można było dodać pozostałe składniki.
  2. Dodać cebulkę dymkę, imbir, sos sojowy, bulion i olej z sezamu. Podzielić po równo na każdą porcję.
  3. Zawinąć rybę w całości i piec przez około 10-15 minut.
  4. W międzyczasie, na woku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i brokuły. Podsmażyć, aż będą miękkie.
  5. Wrzucić kiełki fasoli i smażyć przez 1 minutę.
  6. Rybę z sosem własnym wyłożyć na talerz, podawać z warzywami i sałatką.
Profile photo of admin

napisal(a) admin

Gulasz wołowy z wolnowara

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Najlepiej gotować w wolnowarze, gdyż wołowina będzie miękka, a sos nie straci swoich wartości odżywczych

 

Składniki

 

  • 1,2 kg wołowiny organicznej, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 puszki organicznych pomidorów
  • 1 czerwona papryczka
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 litra bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 świeże gałązki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku lub 2 świeże gałązki
  • szczypta suszonego ekstraktu z drożdży
  • 1 łyżeczka płatków kelp

 

Dodatkowo

 

Świeży burak liściowy lub szpinak

Przy podawaniu posypać kiełkami i szczyptą mielonego siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wrzucić do wolnowaru i dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić do gotowania.
  2. Przed podaniem przyprawić himalajską solą morską.

 

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Łosoś z grzybami shitake i makaronem gryczanym

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • 1 posiekany na kawałki filet z łososia
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki grzybów shitake (można zastąpić sezonowymi)
  • 250 g makaronu gryczanego
  • 6 szklanek przefiltrowanej wody
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari lub zwykłego sosu sojowego
  • cebulki dymki
  • 1 łyżeczka oleju z nasion sezamu
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka słonych płatków drożdżowych

 

Dodatkowo

 

  • dodać inne grzyby – np. młode pieczarki
  • dodać inne warzywa, takie jak marchewki, szpinak, groszek śnieżny

 

Sposób przygotowania

 

  1. W dużym garnku nagrzać przefiltrowaną wodę.
  2. Dodać czosnek, imbir, sól morską i gotować przez 5 minut.
  3. Pastę miso wymieszać z odrobiną gorącej wody i wrzucić do garnka.
  4. Dodać makarony i łososia, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  5. Przyprawić mirinen, tamari i płatkami drożdżowymi.
  6. Gdy łosoś będzie gotowy, nałożyć na talerze.
  7. Na wierzch położyć cebulkę dymkę, nasiona sezamu i polać olejem z nasion sezamu.

 

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Laksa z krewetkami

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • przecier z laksy
  • 1 szklanka organicznego mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu z kurczka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 750 g obranych i wypatroszonych krewetek (z ogonem lub bez)

 

  • 1 szklanka kiełków fasoli
  •  pół szklanki kiełków słonecznika
  • pół  szklanki świeżych liści kolendry, posiekanych
  • kawałki limonki

 

Dodatkowo

 

  • posiekana mieszanka orzechowa
  • ryba lub inne owoce morza
  • pokrojony w paseczki kurczak
  • czerwona papryczka chilli (jeśli preferujesz pikantny samk)
  • świeża palczatka cytrynowa

 

Sposób przygotowania

 

  1. Mleko kokosowe i bulion z kurczaka wlać do garnka, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodać przecier z laksy, sok z limonki i sos rybny.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Wrzucić krewetki i gotować przez kolejne 3 minuty, aż będą różowe.
  5. Nie doprowadzać do wrzenia.
  6. Nalać laksę do talerzy.
  7. Na wierzch posypać kiełkami i liśćmi kolendry. Podawać z kawałkami limonki.
Profile photo of admin

napisal(a) admin

Tempeh w polewie pomarańczowej

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • 1 średniej wielkości kostka tempeh
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka drobno tarkowanego imbiru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki mirinu
  •  pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • pół limonki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 czubate łyżki świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wlać do miski wyciśnięty sok z pomarańczy.
  2. Dodać imbir, następnie przesiać i odrzucić resztki.
  3. Dodać sos tamari, mirin, mieloną kolendrę, miód i czosnek.
  4. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. Tempeh pokroić na kawałki i delikatnie wysuszyć.
  6. Na patelni rozgrzać masło.
  7. Gdy patelnia będzie gorąca, włożyć tempeh i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
  8. Na patelnię wlać uprzednio przyrządzoną mieszankę.
  9. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  10. Poczekać aż sos zgęstnieje.
  11. Tempeh obracać co jakiś czas, żeby dobrze nasiąkł sosem.
  12. W czasie podawania na tempeh wycisnąć liomnkę i posypać kolendrą
  13. Podawać z sałatką i kiełkami.

 

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Sałatka z mielonym kurczakiem

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • 500 g mielonego kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łodyga drobno posiekanej palczatki cytrynowej
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki soki z limonki
  • 2 posiekane cebulki dymki
  • pół szklanki drobno posiekanej kolendry
  • umyte i cienko pokrojone
  • ¼ szklanki pieczonych nieposolonych migdałów
  • 1 mała papryczka chilli pokrojona w plasterki
  • kawałki limonki

 

Sposób przygotowania

 

  1. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
  2. Mięso smażyć na średnim ogniu, dopóki nie będzie gotowe, czyli jakieś 5 minut.
  3. Dodać sos rybny, palczatkę cytrynową i bulion, smażyć przez kolejne 10 minut.
  4. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Następnie dodać sok z limonki, cebulki dymki oraz kolendrę.
  6. Dobrze wymieszać.
  7. Na talerzach rozłożyć sałatę, a na wierzch wyłożyć przyrządzonego kurczaka.
  8. Posypać migdałami i chilli.
  9. Podawać z kawałkami limonki.

 

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Marynowany łosoś z warzywami

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • 4 filety z łososia
  • blanszowany szpinak i mieszanka azjatycka
  • ugotowane na parze różyczki brokułów

 

Marynata

 

  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¼ szklanki sosu sojowego tamari
  • ¼ szklanka mirinu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki tarkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do miski.
  2. Dobrze wymieszać.
  3. Filety z łososia wkładać pojedynczo, dobrze obtoczyć w marynacie.
  4. Włożyć do naczynia do pieczenia.
  5. Polać resztą marynaty.
  6. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Wyjąć i położyć na lekko nasmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
  8. Grillować przez około 4 minuty.
  9. Przewrócić filety na drugą stronę i nasmarować marynatą, grillować na drugiej stronie przez kolejne 4 minuty.
  10. Marynatę odcedzić do garnka.
  11. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu, aż odparuje.

 

Rybę podawać na blanszowanym szpinaku, mieszance azjatyckiej i brokułach gotowanych na parze.

Porcja na 4 osoby.

Profile photo of admin

napisal(a) admin

Zapiekanka warzywna

29/07/2011 w Przepisy, Przepisy na obiad

Składniki

 

  • pęczek szpinaku
  • pęczek buraków liściowych
  • pęczek kapusty włoskiej
  • 1 szklanka brokułów
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 6-8 jajek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól himalajska

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Użyć masła klarowanego do podsmażenia cebuli
  3. W międzyczasie dodać czosnek i smażyć, aż będzie złocistobrązowy.
  4. Dodać posiekane liściaste warzywa, brokuły, pietruszkę, kolendrę i sól.
  5. Smażyć, aż nabiorą ciemnozielonego koloru.
  6. Nałożyć mieszankę ze szpinakiem na blachę do pieczenia.
  7. Na wierzch wrzucić rozbite jajka.
  8. Piec w piekarniku przez około 25 minut.

 

Podawać z dużą sałatką, kiełkami i obficie posypać świeżo zmielonym siemieniem lnianym.

 

Porcja na 4 osoby.