Ciasto nie zawiera mąki
Składniki
- 2 duże organiczne pępkowe pomarańcze (ostatecznie można je zastąpić zwykłymi)
- 6 jajek
- 2,5 szklanki mąki migdałowej
- 1,5 szklanki ksylitolu
- pół szklanki wody
- starta skórka z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania
- Pomarańcze umyć i wyszorować skórkę. Najlepiej użyć pomarańczy organicznych.
- Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny.
- Odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 190°C.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Pomarańcze wrzucić do miksera i miksować, aż nabiorą jednolitej konsystencji.
- Ubić jajka, dodać pomarańcze, mąkę migdałową i szklankę ksylitolu. Dobrze wymieszać.
- Masę wlać do przygotowanej formy.
- Piec przez około 1,5 godziny.
- Odstawić do wystygnięcia na około 5 minut.
- Pozostały ksylitol wsypać do garnka z wodą i startą skórką z pomarańczy.
- Mieszać na małym ogniu, aż ksylitom się rozpuści.
- Następnie gotować na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie syrop.
- Syrop wykorzystać jako polewę na ciasto.