Archiwa kategorii: Przepisy na drugie śniadanie / lunch

Przepisy na drugie śniadanie / lunch według książki „Metoda Gabriela”.

Przepyszne ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto nie zawiera mąki

 

Składniki

 

  • 2 duże organiczne pępkowe pomarańcze (ostatecznie można je zastąpić zwykłymi)
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • pół  szklanki wody
  • starta skórka z jednej pomarańczy

 

Sposób przygotowania

 

  1. Pomarańcze umyć i wyszorować skórkę. Najlepiej użyć pomarańczy organicznych.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny.
  3. Odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Pomarańcze wrzucić do miksera i miksować, aż nabiorą jednolitej konsystencji.
  7. Ubić jajka, dodać pomarańcze, mąkę migdałową i szklankę ksylitolu. Dobrze wymieszać.
  8. Masę wlać do przygotowanej formy.
  9. Piec przez około 1,5 godziny.
  10. Odstawić do wystygnięcia na około 5 minut.
  11. Pozostały ksylitol wsypać do garnka z wodą i startą skórką z pomarańczy.
  12. Mieszać na małym ogniu, aż ksylitom się  rozpuści.
  13. Następnie gotować na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie syrop.
  14. Syrop wykorzystać jako polewę na ciasto.

Sałatka na ciepło z serem haloumi

Składniki

 

  • 1 średniej wielkości kostka sera haloumi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 12  oczyszczonych i przekrojonych na połowę łodyg szparagów
  • pietruszka/oregano/mieta, posiekane
  • 1 pokrojona na kawałki cytryna
  • czarny mielony pieprz
  • mieszanka liści sałaty, ogórek, awokado, czerwona papryczka, pomidor i kiełki

 

Dodatkowo

 

  • pół koszyczka pomidorów koktajlowych: po ugotowaniu haloumi wrzucić je na patelnię, podsmażyć i dodać do sałatki
  • świeżo zmielone siemię lniane: dodać po ugotowaniu
  • ugotowane kawałki kurczaka

 

Sposób przygotowania

 

  1. Szparagi smażyć, mieszając przez około 2 minuty.
  2. Zdjąć z ognia, ale nie chłodzić.
  3. Do patelni wlać trochę oliwy z oliwek i na średnim ogniu smażyć haloumi, tak po minucie z każdej strony.
  4. Wsypać świeżo zmielony czarny pieprz i wycisnąć cytrynę.
  5. Ser powinien być trochę zarumieniony i miękki w środku.
  6. Podawać z sałatką, spryskać oliwą z oliwek, posypać czarnym pieprzem i świeżymi ziołami.
  7. Zanim położymy na sałatkę ser haloumi, należy posypać ją zmielonym siemieniem lnianym.
  8. Podawać z kawałkami cytryny.

 

Czas

 

  • 10 minut przygotowanie
  • 5 minut gotowanie

 

Jako danie główne porcja na 2 osoby, a jako przystawka na 4.

Hamburgery drobiowe ze smakowitymi warzywami

Składniki

 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 1 szklanka tarkowanej marchewki i buraka
  • 1 szklanka mielonego indyka lub kurczaka
  • pół  szklanki niezmielonego siemienia lnianego
  • pół  szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • ¼ szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • pół  szklanki nasion słonecznika i pepita
  • pół  szklanki tarkowanego sera
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

Dodatkowo

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka tamari
  • 10 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 1 łyżka imbiru, tarkowanego
  • ¼ szklanki pietruszki, drobno posiekanej

 

Sposób przygotowania

 

  1. Komosę ryżową opłukać, a następnie włożyć do garnka z wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż wsiąknie woda.
  3. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, czosnek, imbir i mięso mielone, gotować aż się zarumieni.
  5. Dodać marchewkę i buraka, smażyć aż będą złociste i miękkie.
  6. Wsypać curry i smażyć przez kolejną minutę.
  7. Wymieszać komosę z mieszanką na patelni.
  8. Dodać siemię lniane, pietruszkę, kolendrę, nasiona, jajka, sól oraz dodatkowe składniki wg uznania.
  9. Dobrze wymieszać
  10. Mokrymi rękoma uf.ormować małe hamburgery
  11. Włożyć na 15 minut do lodówki
  12. Smażyć na maśle klarowanym przez około 5 minut z każdej strony
  13. Podawać z sałatką, przyprawami lub pastą sezamową.

 

Wychodzi około 20 porcji.

Można zamrozić.

Sałatka letnia z sosem sałatkowym

Sałatka

 

Składniki

 

  • duża garść liści sałaty
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • ¼ główki kapusty czerwonej
  • 6 małych różyczek brokułów
  • pół  szklanki komosy ryżowej

 

Dodatkowo

 

  • ugotowane jajko
  • tarkowany burak
  • 1 ogórek libański
  • awokado
  • oliwki
  • Korniszony
  • himalajska sól morska
  • mielone siemię lniane

 

Sposób przygotowania

 

  1. Komosę ryżową opłukać, następnie włożyć do garnka, zalać szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż wyparuje woda (15-10 minut).
  2. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Umyć i pokroić pozostałe składniki do sałatki.
  4. Wrzucić wszystko do dużej miski i delikatnie wymieszać.

 

Sos sałatkowy

 

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
  • 2 łyżki majonezu sojowego

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przełożyć do małego pojemniczka i jeść z sałatką.

 

Pikantne sardynki z sałatką z pomarańczy i oliwek

Pikantne sardynki

 

Składniki

 

  • 2 świeże sardynki
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano

 

Ewentualnie

 

Zamiast sardynek można użyć tuńczyka, łososia, śledzia lub makrelę.

 

Sposób przygotowania

 

  1. Sardynki i pozostałe składniki lekko ugotować.
  2. Nałożyć na 4 talerze i podawać z sałatką z pomarańczy i oliwek.

 

Sałatka z pomarańczy i oliwek

 

Składniki

 

  • 2 średnie  pomarańcze
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek z pestkami, grubo posiekanych
  • 2 garście liści sałaty
  • 1 świeża długa papryczka chili
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka oleju lnianego
  •  pół łyżeczki drobno posiekanego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

 

1. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce.

 

Porcja na 4 osoby.

Mini pizza

Spody do pizzy

 

  • 1 szklanka razowej mąki orkiszowej
  • 1 szklanka białej mąki orkiszowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. Przesiać mąkę i sól.
  3. Pozostałe łuski wrzucić do mąki..
  4. Wmieszać drożdże.
  5. W masie zrobić otwór i powoli wlewać ciepłą wodę i oliwę.
  6. Dobrze wymieszać
  7. Zagniatać ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Włożyć do miski, przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
  9. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  10. Gdy ciasto urośnie, położyć na stolnicę lekko posypaną mąką.
  11. Ugniatać ciasto przez kilka minut.
  12. Podzielić na 6 porcji.
  13. Delikatnie nasmarować tłuszczem tackę do pieczenia.
  14. Rozwałkować ciasto, sprawdzić czy ma jednakową grubość
  15. Spody do pizzy w kilku miejscach nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą z oliwek.
  16. Piec przez 15 minut lub do chwili, gdy spody się zarumienią.

 

Przepis na 6 małych spodów do pizzy

Można zamrozić

 

Sos pomidorowy

 

  • 5 podłużnych pomidorów lub puszka podłużnych pomidorów
  • 1 mała posiekana cebula
  • świeża lub suszona bazylia
  • świeże lub suszone oregano
  • pół  łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub ghi
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska

 

Sposób przygotowania

 

  1. Na patelnię wlać oliwę i wrzucić cebulę, smażyć aż będzie miękka i zarumieniona.
  2. Dodać czosnek i pomidory, smażyć na wolnym ogniu.
  3. Wrzucić pozostałe składniki.
  4. Zaczekać, aż mieszanka odparuje.
  5. Zmiksować mieszankę na gładki przecier.
  6. Przecierem nasmarować spody do pizzy.

 

Można zamrozić

 

Dodatki do pizzy

 

Do wyboru

 

  • ser feta / mozzarella / bocconcini
  • bazylia
  • pomidory
  • karmelizowana cebula

 

  • kurczak
  • pesto
  • karczoch
  • mozzarella

 

  • tuńczyk/sardynki/łosoś
  • kapary
  • czerwona cebulka
  • koper
  • suszone pomidory

 

  • oliwki
  • suszone pomidory
  • czerwona papryczka
  • karczoch
  • czosnek
  • bazylia
  • ser bocconcini

Focaccia z siemieniem lnianym

Składniki

 

  • 2 szklanki świeżo zmielonej mąki z siemienia lnianego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 jajek organicznych
  • pół  szklanki przefiltrowanej wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

 

Sposób przygotowania

 

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Wymieszać sypkie składniki.
  3. Dodać i wymieszać pozostałe składniki.
  4. Zostawić mieszankę na około 5-10 minut.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przelać rzadkie ciasto na blachę.
  7. Sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste, jeśli tak, lekko rozsmarować
  8. Piec przez 20 minut.
  9. Wsadzić szpikulec – jeśli będzie czysty, chleb jest gotowy.
  10. Ostudzić i pokroić.

 

Przepis na 12 porcji.

Pyszna frittata ze szpinakiem, fetą i nasionami

Składniki

 

  • ¼ szklanki nasion pepita
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 1 por, umyty i posiekany
  • 2 pęki szpinaku angielskiego lub duży pęk buraka liściowego
  • ¼ szklanki suszonych pomidorów
  • 1 średniej wielkości kostka sera feta, lekko pokruszona
  • 8 jajek
  • ¼ szklanki mleka ryżowego
  • pół  szklanki porwanej świeżej bazylii i troszeczkę oregano
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania

 

  1. Na patelni roztopić masło klarowane, wrzucić pora i smażyć, aż się zarumieni.
  2. Wlać sos tamari do smaku.
  3. Dodać szpinak i smażyć na wolnym ogniu.
  4. Dodać suszone pomidory, fetę i nasiona.
  5. Jeszcze bardziej zmniejszyć ogień.
  6. W misce rozbić jajka, dodać mleko, zioła i sól.
  7. Mieszankę ze szpinakiem włożyć do naczynia do pieczenia, a na wierzch wlać jajka.
  8. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze ok. 180°C przez około 15 minut, lub aż upieką się jajka.
  9. Podawać z warzywami gotowanymi na parze i sałatką.

 

 

Porcja na 6 osób.

Pieczone jajka z fetą i ziołami

Składniki

 

  • 2 łyżki drobno posiekanych ziół (pietruszka, mięta, oregano, bazylia, wg gustu)
  • 1 drobno posiekana zielona cebulka
  • 8 jajek
  • 1/3 pokruszonej kostki sera feta
  • 1/3 szklanki tarkowanego sera cheddar

 

Dodatkowo

 

  • ¼ szklanki suszonych pomidorów
  • szczypiorek
  • szpinak
  • organiczny kurczak
  • organiczny bekon

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180° C.
  2. Nasmarować tłuszczem cztery kokilki.
  3. Do naczyń wrzucić zioła i cebulkę.
  4. Do każdej kokilki rozbić po 2 jajka.
  5. Posypać wymieszanymi serami.
  6. Piec bez przykrycia przez ok. 10 minut, lub aż upieką się jajka.
  7. Podawać ze świeżą sałatką.

 

Porcja na 4 osoby.

Focaccia z awokado, oliwą i fetą

Składniki, które można podać z chlebem focaccia

 

  • chleb focaccia z siemieniem lnianym (zobacz inny przepis)
  • 1 średnie awokado
  • 2 średnie pomidory
  • pół  średniej wielkości kostki sera feta
  • ¼ szklanki czarnych oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

 

  1. Awokado wymieszać z pomidorem, fetą i oliwkami.
  2. Mieszankę skropić sokiem z cytryny i olejami.
  3. Podawać na wypieczonym chlebie foccaccia z siemieniem lnianym.