Archiwa kategorii: Przepisy na deser

Przepisy na deser według książki „Metoda Gabriela”.

Lody z prażonymi orzechami laskowymi

Składniki

  • 2 szklanki mleka ryżowego lub owsianego
  • 1 szklanka jogurtu niskotłuszczowego lub sera risotta
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 duże łyżki białkowej serwetki w proszku
  • 0,5 szklanki prażonych orzechów laskowych (lub innych orzechów bądź jagód)

 

Sposób przygotowania

 

  1. Gotować mleko i jogurt lub ser, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  2. Ubić żółtka z ksylitolem i proszkiem białkowym.
  3. Wymieszać z mlekiem i jogurtem, nadal ubijać.
  4. Nastawić ogień na mały..
  5. Ubijać, aż mieszanka zgęstnieje
  6. Zdjąć z ognia.
  7. Schłodzić w zamrażarce, następnie wmieszać orzechy lub jagody.
  8. Kręcić w maszynce do lodów i czekać aż uformują się lody. Masę można też podzielić na dwie porcje i zamrozić.

 

Przepis na 1 litr lodów.

Uwaga: Uprzednio prażone orzechy dodają smaku.

Krem z komosy ryżowej

Składniki

 

  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej (wlać 2 szklanki wody i gotować metodą absorpcji na małym ogniu przez 15-20 minut)
  • ¾ szklanki mleka
  • starta skórka z połowy cytryny
  • ¼ szklanki suszonych moreli lub brzoskwini, grubo posiekanych
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

 

Dodatkowo

 

Można dodać owoce gotowane na parze

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu.
  2. Gotować bez przykrycia, do momentu aż danie nabierze gęstej i kremowej konsystencji. Potrwa to około 10 minut.
  3. Należy uważać, aby nie przypalić .
  4. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodać więcej wody.

Naleśniki z jagodami

Składniki

 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki organicznego mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku cynamonowego lub ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 lekko ubite jajka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1,5 szklanki jagód
  • jogurt extra
  • syrop klonowy wg uznania

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać.
  2. Przykryć i zostawić w lodówce na noc.
  3. Następnie dodać esencję waniliową lub cynamon oraz jajka, zacząć ubijać.
  4. Gdy chcemy, aby naleśniki były cieńsze, można dodać więcej mleka.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
  6. Wlać 2 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzić je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
  7. Smażyć, aż brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni, a na środku będą widoczne malutkie bąbelki.
  8. Odwrócić naleśnika.
  9. Smażyć jeszcze przez minutę.
  10. Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu, żeby nie przypalić masła.

 

 

Opcje podania

 

Podawać z jagodami i jogurtem, skropić syropem klonowym.

Wspaniale smakują z bananami i posypką z orzechów laskowych.

Szarlotka z kruszonką

Składniki

 

  • 6-8 świeżych jabłek
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki ksylitolu

 

Górna warstwa

 

  • masło organiczne
  • 3 łyżki miodu, syropu ryżowego lub klonowego
  • pół szklanki mieszanki mielonych nasion siemienia lnianego, słonecznika i migdałów
  • ¼ szklanki nasion migdałów i słonecznika
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Obrać i posiekać jabłka.
  3. Włożyć do garnka z wodą i ksylitolem. Dusić, aż będą miękkie, uważać aby nie rozgotować.
  4. Następnie jabłka przełożyć do formy do pieczenia lub dużego naczynia żaroodpornego.
  5. Roztopić masło i słodzik.
  6. W misce wymieszać sypkie składniki.
  7. Wymieszać ze stopionym masłem.
  8. Jabłka polać polewą.
  9. Piec przez 15-25 minut, aż kruszonka będzie krucha.

 

Porcja na 8 osób.

Można zamrozić.