Archiwa kategorii: Przepisy

Tempeh w polewie pomarańczowej

Składniki

 

  • 1 średniej wielkości kostka tempeh
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka drobno tarkowanego imbiru
  • 3 łyżeczki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki mirinu
  •  pół łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • pół limonki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 czubate łyżki świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wlać do miski wyciśnięty sok z pomarańczy.
  2. Dodać imbir, następnie przesiać i odrzucić resztki.
  3. Dodać sos tamari, mirin, mieloną kolendrę, miód i czosnek.
  4. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. Tempeh pokroić na kawałki i delikatnie wysuszyć.
  6. Na patelni rozgrzać masło.
  7. Gdy patelnia będzie gorąca, włożyć tempeh i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
  8. Na patelnię wlać uprzednio przyrządzoną mieszankę.
  9. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  10. Poczekać aż sos zgęstnieje.
  11. Tempeh obracać co jakiś czas, żeby dobrze nasiąkł sosem.
  12. W czasie podawania na tempeh wycisnąć liomnkę i posypać kolendrą
  13. Podawać z sałatką i kiełkami.

 

Porcja na 4 osoby.

Sałatka z mielonym kurczakiem

Składniki

 

  • 500 g mielonego kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łodyga drobno posiekanej palczatki cytrynowej
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki soki z limonki
  • 2 posiekane cebulki dymki
  • pół szklanki drobno posiekanej kolendry
  • umyte i cienko pokrojone
  • ¼ szklanki pieczonych nieposolonych migdałów
  • 1 mała papryczka chilli pokrojona w plasterki
  • kawałki limonki

 

Sposób przygotowania

 

  1. Na patelni rozgrzać masło klarowane.
  2. Mięso smażyć na średnim ogniu, dopóki nie będzie gotowe, czyli jakieś 5 minut.
  3. Dodać sos rybny, palczatkę cytrynową i bulion, smażyć przez kolejne 10 minut.
  4. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Następnie dodać sok z limonki, cebulki dymki oraz kolendrę.
  6. Dobrze wymieszać.
  7. Na talerzach rozłożyć sałatę, a na wierzch wyłożyć przyrządzonego kurczaka.
  8. Posypać migdałami i chilli.
  9. Podawać z kawałkami limonki.

 

Porcja na 4 osoby.

Marynowany łosoś z warzywami

Składniki

 

  • 4 filety z łososia
  • blanszowany szpinak i mieszanka azjatycka
  • ugotowane na parze różyczki brokułów

 

Marynata

 

  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • ¼ szklanki sosu sojowego tamari
  • ¼ szklanka mirinu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżki tarkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki marynaty wrzucić do miski.
  2. Dobrze wymieszać.
  3. Filety z łososia wkładać pojedynczo, dobrze obtoczyć w marynacie.
  4. Włożyć do naczynia do pieczenia.
  5. Polać resztą marynaty.
  6. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Wyjąć i położyć na lekko nasmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
  8. Grillować przez około 4 minuty.
  9. Przewrócić filety na drugą stronę i nasmarować marynatą, grillować na drugiej stronie przez kolejne 4 minuty.
  10. Marynatę odcedzić do garnka.
  11. Doprowadzić do wrzenia, potem gotować na wolnym ogniu, aż odparuje.

 

Rybę podawać na blanszowanym szpinaku, mieszance azjatyckiej i brokułach gotowanych na parze.

Porcja na 4 osoby.

Zapiekanka warzywna

Składniki

 

  • pęczek szpinaku
  • pęczek buraków liściowych
  • pęczek kapusty włoskiej
  • 1 szklanka brokułów
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 6-8 jajek
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól himalajska

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Użyć masła klarowanego do podsmażenia cebuli
  3. W międzyczasie dodać czosnek i smażyć, aż będzie złocistobrązowy.
  4. Dodać posiekane liściaste warzywa, brokuły, pietruszkę, kolendrę i sól.
  5. Smażyć, aż nabiorą ciemnozielonego koloru.
  6. Nałożyć mieszankę ze szpinakiem na blachę do pieczenia.
  7. Na wierzch wrzucić rozbite jajka.
  8. Piec w piekarniku przez około 25 minut.

 

Podawać z dużą sałatką, kiełkami i obficie posypać świeżo zmielonym siemieniem lnianym.

 

Porcja na 4 osoby.

Smakowita zupa wołowa

Składniki

 

500 g organicznego befsztyku

2 litry przefiltrowanej wody

1 liść laurowy

6 ziarenek pieprzu

  • 1 grubo posiekana duża marchewka
  • 1 grubo posiekana łodyga selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 grubo posiekana średnia cebula
  • 1 grubo posiekana średnia czerwona papryczka
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekane papryczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 średnia puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1/3 szklanki świeżych liści oregano lub ½ łyżki suszonych liści
  • 1 obrana kolba kukurydzy

 

Sposób przygotowania

 

  1. Do garnka z wodą wrzucić wołowinę, liść laurowy, ziarenka pieprzu, marchewkę i seler.
  2. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, dopóki wołowina nie będzie miękka.
  3. Wołowinę wyjąć i pokroić.
  4. Odcedzić pozostały wywar.
  5. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czerwoną papryczkę, czosnek, papryczkę chilli i kminek.
  6. Mieszać dopóki warzywa nie będą miękkie.
  7. Wymieszać z ugotowaną wołowiną, pomidorami z puszki, kukurydzą i przecedzonym wywarem.
  8. Przed podaniem, zupę posypać oregano

 

Porcja na 4 osoby.

Kurczak z migdałami po chińsku

Składniki

 

  • 500 g organicznych piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 czerwona lub brązowa cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 szklanki różyczek brokułów
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • garść groszku cukrowego
  • pół  szklanki pieczonych migdałów
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari

 

Dodatkowo

 

  • pędy bambusa
  • 1 czerwona papryczka chilli, odrzucić pestki i drobno posiekać
  • kiełki fasoli
  • Kiełki (dodać zaraz po ugotowaniu, przed podaniem)
  • fasolka szparagowa
  • cukinia
  • orzechy wodne

 

Sposób przygotowania

 

  1. Na woku lub zwykłej patelni rozgrzać jedną łyżkę masła klarowanego. Kurczaka podsmażyć, aż zbrązowieje.
  2. Wyjąć kurczaka.
  3. Wrzucić do woka resztę masła.
  4. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż zrobią się miękkie.
  5. Wrzucić pozostałe warzywa i smażyć, aż zrobię się kruche.
  6. Wrzucić z powrotem kurczaka, dodać migdały i sosy.
  7. Podgrzać i podawać.

 

Podawać z blanszowanym szpinakiem, burakiem liściowym i kluskami z mąki gryczanej.

Porcja na 4 osoby.

Cheeseburgery

Składniki

 

  • 1 kg organicznej mielonej wołowiny
  • 1 mała, bardzo drobno posiekana cebulka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liście sałaty lodowej, porozdzielane
  • świeżo zmielone siemię lniane
  • pieczone pieczarki

 

Dodatkowo

 

  • ser cheddar
  • świeże pomidory
  • sawokado pokrojone w plastry
  • kiełki słonecznika lub inne kiełki
  • sebula pokrojona w pierścienie
  • sos salsa
  • przyprawy
  • gotowane lub smażone jajko

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wołowinę wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Uformować hamburgery i położyć na talerzu.
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, hamburgery smażyć około 6 minut z każdej strony, aż będą złocistobrązowe.
  4. Każdego hamburgera odkładać na duży liść sałaty.
  5. Na wierch wg uznania położyć dodatkowe składniki.
  6. Zawinąć liściem sałaty i zabezpieczyć wykałaczką.
  7. Podawać z pieczarkami i odrobiną posypki z siemienia lnianego.

 

Sos salsa

 

  • 2 drobno posiekane czerwone papryczki
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • 1 drobno posiekana, mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wymieszać.
  2. Podawać jako dodatek lub posmarować hamburgery.

Przepyszne ciasto pomarańczowo-migdałowe

Ciasto nie zawiera mąki

 

Składniki

 

  • 2 duże organiczne pępkowe pomarańcze (ostatecznie można je zastąpić zwykłymi)
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1,5 szklanki ksylitolu
  • pół  szklanki wody
  • starta skórka z jednej pomarańczy

 

Sposób przygotowania

 

  1. Pomarańcze umyć i wyszorować skórkę. Najlepiej użyć pomarańczy organicznych.
  2. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 2 godziny.
  3. Odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Pomarańcze wrzucić do miksera i miksować, aż nabiorą jednolitej konsystencji.
  7. Ubić jajka, dodać pomarańcze, mąkę migdałową i szklankę ksylitolu. Dobrze wymieszać.
  8. Masę wlać do przygotowanej formy.
  9. Piec przez około 1,5 godziny.
  10. Odstawić do wystygnięcia na około 5 minut.
  11. Pozostały ksylitol wsypać do garnka z wodą i startą skórką z pomarańczy.
  12. Mieszać na małym ogniu, aż ksylitom się  rozpuści.
  13. Następnie gotować na dużym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie syrop.
  14. Syrop wykorzystać jako polewę na ciasto.

Aromatyczny chrupiący chleb z parmezanem

Składniki

 

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobno tarkowanego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno czosnku
  • 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pikantnych płatków drożdżowych
  • 3 łyżki nasion z siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 4 łyżki przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  3. Uformować ciasto, w razie konieczności dolać wody.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Zmoczyć ręce i włożyć ciasto do blachy.
  6. Ugnieść ciasto, tak żeby było dość płaskie i równe.
  7. Piec przez 20 minut, aż zrobi się złociste i wypieczone.
  8. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  9. W międzyczasie pokroić.
  10. Zostawić na blasze, aż całkowicie wystygnie, gdyż ciepły chleb łatwo się kruszy.

 

Podawać z dipem z awokado, pokrojonymi pomidorami serem.

Jeśli zostanie na później, przechowywać w szczelnym pojemniku.

Bogate w białko muffinki owocowo-orzechowe

Składniki

 

  • 1 szklanka mieszanki mielonych nasion siemienia lnianego, słonecznika i migdałów
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu lub otrębów owsianych
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  •  pół szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 4 jajka organiczne
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka owoców (brzoskwiń/jabłek/jagód)
  • 200 ml mleka ryżowego bądź owsianego lub jogurtu niskotłuszczowego
  • 180 ml wody

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Lekko wymieszać wszystkie składniki.
  3. Foremki do babeczek wysmarować masłem klarowanym.
  4. Masę wlać do foremek, sprawdzić czy w każdej są owoce.
  5. Piec przez 25-30 minut, aż muffinki będą brązowe i wypieczone.
  6. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, następnie wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.

 

Przepis na 12 muffinków.

Można zamrozić.

Danie bezglutenowe.