Archiwa kategorii: Przepisy

Lody z prażonymi orzechami laskowymi

Składniki

  • 2 szklanki mleka ryżowego lub owsianego
  • 1 szklanka jogurtu niskotłuszczowego lub sera risotta
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 duże łyżki białkowej serwetki w proszku
  • 0,5 szklanki prażonych orzechów laskowych (lub innych orzechów bądź jagód)

 

Sposób przygotowania

 

  1. Gotować mleko i jogurt lub ser, ale nie doprowadzać do wrzenia.
  2. Ubić żółtka z ksylitolem i proszkiem białkowym.
  3. Wymieszać z mlekiem i jogurtem, nadal ubijać.
  4. Nastawić ogień na mały..
  5. Ubijać, aż mieszanka zgęstnieje
  6. Zdjąć z ognia.
  7. Schłodzić w zamrażarce, następnie wmieszać orzechy lub jagody.
  8. Kręcić w maszynce do lodów i czekać aż uformują się lody. Masę można też podzielić na dwie porcje i zamrozić.

 

Przepis na 1 litr lodów.

Uwaga: Uprzednio prażone orzechy dodają smaku.

Krem z komosy ryżowej

Składniki

 

  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej (wlać 2 szklanki wody i gotować metodą absorpcji na małym ogniu przez 15-20 minut)
  • ¾ szklanki mleka
  • starta skórka z połowy cytryny
  • ¼ szklanki suszonych moreli lub brzoskwini, grubo posiekanych
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

 

Dodatkowo

 

Można dodać owoce gotowane na parze

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu.
  2. Gotować bez przykrycia, do momentu aż danie nabierze gęstej i kremowej konsystencji. Potrwa to około 10 minut.
  3. Należy uważać, aby nie przypalić .
  4. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodać więcej wody.

Naleśniki z jagodami

Składniki

 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki organicznego mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku cynamonowego lub ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 lekko ubite jajka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1,5 szklanki jagód
  • jogurt extra
  • syrop klonowy wg uznania

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać.
  2. Przykryć i zostawić w lodówce na noc.
  3. Następnie dodać esencję waniliową lub cynamon oraz jajka, zacząć ubijać.
  4. Gdy chcemy, aby naleśniki były cieńsze, można dodać więcej mleka.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła.
  6. Wlać 2 łyżki ciasta naleśnikowego. Rozprowadzić je równomiernie ruchem kolistym po całej patelni.
  7. Smażyć, aż brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni, a na środku będą widoczne malutkie bąbelki.
  8. Odwrócić naleśnika.
  9. Smażyć jeszcze przez minutę.
  10. Naleśniki najlepiej smażyć na małym ogniu, żeby nie przypalić masła.

 

 

Opcje podania

 

Podawać z jagodami i jogurtem, skropić syropem klonowym.

Wspaniale smakują z bananami i posypką z orzechów laskowych.

Szarlotka z kruszonką

Składniki

 

  • 6-8 świeżych jabłek
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki ksylitolu

 

Górna warstwa

 

  • masło organiczne
  • 3 łyżki miodu, syropu ryżowego lub klonowego
  • pół szklanki mieszanki mielonych nasion siemienia lnianego, słonecznika i migdałów
  • ¼ szklanki nasion migdałów i słonecznika
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Obrać i posiekać jabłka.
  3. Włożyć do garnka z wodą i ksylitolem. Dusić, aż będą miękkie, uważać aby nie rozgotować.
  4. Następnie jabłka przełożyć do formy do pieczenia lub dużego naczynia żaroodpornego.
  5. Roztopić masło i słodzik.
  6. W misce wymieszać sypkie składniki.
  7. Wymieszać ze stopionym masłem.
  8. Jabłka polać polewą.
  9. Piec przez 15-25 minut, aż kruszonka będzie krucha.

 

Porcja na 8 osób.

Można zamrozić.

Cielęcina z pomidorami, szpinakiem i serem

Składniki

 

  • 4 duże steki z cielęciny
  • 2 szklanki butelkowanego przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki świeżego lub mrożonego  szpinaku
  • 2 szklanki tarkowanego sera mozzarella

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozbić tłuczkiem cielęcinę.
  2. Usmażyć na patelni, aż będzie brązowa z obu stron.
  3. Na blachę do pieczenia nałożyć przecier pomidorowy.
  4. Na wierzch położyć cielęcinę.
  5. Na cielęcinę wrzucić szpinak i ser.
  6. Piec w piekarniku, aż ser się stopi i lekko zarumieni.

 

Podawać z sałatką i/lub warzywami gotowanymi na parze

 

Porcja na 4 osoby.

Marynowany udziec jagnięcy po tajsku z komosą ryżową

Składniki

 

Marynata

 

  • 1 puszka organicznego mleka kokosowego
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 3 limonki, wycisnąć sok, a skórkę posiekać na kawałki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego

 

  • 4 organiczne udźce jagnięce
  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • 1 łyżka świeżej kolendry

 

Sposób przygotowania

 

Danie najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Najlepiej gotować w wolnowarze, gdyż mięso będzie wtedy miękkie i soczyste.

 

  1. Aby zrobić marynatę należy wymieszać wszystkie składniki, następnie obtoczyć w niej udziec. Włożyć do szczelnego pojemnika i wsadzić do lodówki na noc lub dłużej.
  2. Nastawić piekarnik na 150°C.
  3. Udziec położyć na blasze do pieczenia i polać marynatą. Resztę marynaty trzymać na później. Udziec przykryć papierem pergaminowym, nasmarować oliwą, żeby zatrzymać smak.
  4. Piec przez co najmniej 3 godziny lub włożyć do wolnowaru.
  5. Sprawdzać co godzinę i w razie konieczności dolewać marynaty.
  6. Jeszcze przed upieczeniem udźca ugotować komosę ryżową, zajmie to ok. 20 minut.
  7. Wlać 3 szklanki wody, wsypać komosę i doprowadzić do wrzenia.
  8. Następnie gotować na wolnym ogniu.
  9. Gotować, dopóki nie wsiąknie woda, czyli jakieś 15-20 minut. Pomieszać co jakiś czas.
  10. Komosę wyłożyć na talerze, a na nią położyć udziec. Posypać świeżą kolendrą.
  11. Podawać ze świeżymi warzywami gotowanymi na parze.

 

Porcja na 4 osoby.

Ryba gotowana na parze z imbirem i brokułami

Składniki

 

  • 4 filety rybne
  • 3 cienko pokrojone w plasterki cebulki dymki
  • 3 łyżki tarkowanego imbiru
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka
  • pół łyżeczki oleju z sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 szklanki różyczek brokułów
  • 1 szklanka kiełków fasoli

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rybę rozłożyć na folii aluminowej i zawinąć tylko brzegi, tak żeby można było dodać pozostałe składniki.
  2. Dodać cebulkę dymkę, imbir, sos sojowy, bulion i olej z sezamu. Podzielić po równo na każdą porcję.
  3. Zawinąć rybę w całości i piec przez około 10-15 minut.
  4. W międzyczasie, na woku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i brokuły. Podsmażyć, aż będą miękkie.
  5. Wrzucić kiełki fasoli i smażyć przez 1 minutę.
  6. Rybę z sosem własnym wyłożyć na talerz, podawać z warzywami i sałatką.

Gulasz wołowy z wolnowara

Najlepiej gotować w wolnowarze, gdyż wołowina będzie miękka, a sos nie straci swoich wartości odżywczych

 

Składniki

 

  • 1,2 kg wołowiny organicznej, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 puszki organicznych pomidorów
  • 1 czerwona papryczka
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 litra bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 świeże gałązki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku lub 2 świeże gałązki
  • szczypta suszonego ekstraktu z drożdży
  • 1 łyżeczka płatków kelp

 

Dodatkowo

 

Świeży burak liściowy lub szpinak

Przy podawaniu posypać kiełkami i szczyptą mielonego siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wrzucić do wolnowaru i dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić do gotowania.
  2. Przed podaniem przyprawić himalajską solą morską.

 

Porcja na 4 osoby.

Łosoś z grzybami shitake i makaronem gryczanym

Składniki

 

  • 1 posiekany na kawałki filet z łososia
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki grzybów shitake (można zastąpić sezonowymi)
  • 250 g makaronu gryczanego
  • 6 szklanek przefiltrowanej wody
  • 1 łyżka czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari lub zwykłego sosu sojowego
  • cebulki dymki
  • 1 łyżeczka oleju z nasion sezamu
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka słonych płatków drożdżowych

 

Dodatkowo

 

  • dodać inne grzyby – np. młode pieczarki
  • dodać inne warzywa, takie jak marchewki, szpinak, groszek śnieżny

 

Sposób przygotowania

 

  1. W dużym garnku nagrzać przefiltrowaną wodę.
  2. Dodać czosnek, imbir, sól morską i gotować przez 5 minut.
  3. Pastę miso wymieszać z odrobiną gorącej wody i wrzucić do garnka.
  4. Dodać makarony i łososia, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  5. Przyprawić mirinen, tamari i płatkami drożdżowymi.
  6. Gdy łosoś będzie gotowy, nałożyć na talerze.
  7. Na wierzch położyć cebulkę dymkę, nasiona sezamu i polać olejem z nasion sezamu.

 

Porcja na 4 osoby.

Laksa z krewetkami

Składniki

 

  • przecier z laksy
  • 1 szklanka organicznego mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu z kurczka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 750 g obranych i wypatroszonych krewetek (z ogonem lub bez)

 

  • 1 szklanka kiełków fasoli
  •  pół szklanki kiełków słonecznika
  • pół  szklanki świeżych liści kolendry, posiekanych
  • kawałki limonki

 

Dodatkowo

 

  • posiekana mieszanka orzechowa
  • ryba lub inne owoce morza
  • pokrojony w paseczki kurczak
  • czerwona papryczka chilli (jeśli preferujesz pikantny samk)
  • świeża palczatka cytrynowa

 

Sposób przygotowania

 

  1. Mleko kokosowe i bulion z kurczaka wlać do garnka, gotować na małym ogniu przez 5 minut.
  2. Dodać przecier z laksy, sok z limonki i sos rybny.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  4. Wrzucić krewetki i gotować przez kolejne 3 minuty, aż będą różowe.
  5. Nie doprowadzać do wrzenia.
  6. Nalać laksę do talerzy.
  7. Na wierzch posypać kiełkami i liśćmi kolendry. Podawać z kawałkami limonki.