Hamburgery drobiowe ze smakowitymi warzywami

Składniki

 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 1 szklanka tarkowanej marchewki i buraka
  • 1 szklanka mielonego indyka lub kurczaka
  • pół  szklanki niezmielonego siemienia lnianego
  • pół  szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • ¼ szklanki świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • pół  szklanki nasion słonecznika i pepita
  • pół  szklanki tarkowanego sera
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

Dodatkowo

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka tamari
  • 10 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 1 łyżka imbiru, tarkowanego
  • ¼ szklanki pietruszki, drobno posiekanej

 

Sposób przygotowania

 

  1. Komosę ryżową opłukać, a następnie włożyć do garnka z wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż wsiąknie woda.
  3. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebule, czosnek, imbir i mięso mielone, gotować aż się zarumieni.
  5. Dodać marchewkę i buraka, smażyć aż będą złociste i miękkie.
  6. Wsypać curry i smażyć przez kolejną minutę.
  7. Wymieszać komosę z mieszanką na patelni.
  8. Dodać siemię lniane, pietruszkę, kolendrę, nasiona, jajka, sól oraz dodatkowe składniki wg uznania.
  9. Dobrze wymieszać
  10. Mokrymi rękoma uf.ormować małe hamburgery
  11. Włożyć na 15 minut do lodówki
  12. Smażyć na maśle klarowanym przez około 5 minut z każdej strony
  13. Podawać z sałatką, przyprawami lub pastą sezamową.

 

Wychodzi około 20 porcji.

Można zamrozić.

Dodaj komentarz