Focaccia z siemieniem lnianym

Składniki

 

  • 2 szklanki świeżo zmielonej mąki z siemienia lnianego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 jajek organicznych
  • pół  szklanki przefiltrowanej wody
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

 

Sposób przygotowania

 

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Wymieszać sypkie składniki.
  3. Dodać i wymieszać pozostałe składniki.
  4. Zostawić mieszankę na około 5-10 minut.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przelać rzadkie ciasto na blachę.
  7. Sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste, jeśli tak, lekko rozsmarować
  8. Piec przez 20 minut.
  9. Wsadzić szpikulec – jeśli będzie czysty, chleb jest gotowy.
  10. Ostudzić i pokroić.

 

Przepis na 12 porcji.

Dodaj komentarz