Cheeseburgery

Składniki

 

  • 1 kg organicznej mielonej wołowiny
  • 1 mała, bardzo drobno posiekana cebulka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liście sałaty lodowej, porozdzielane
  • świeżo zmielone siemię lniane
  • pieczone pieczarki

 

Dodatkowo

 

  • ser cheddar
  • świeże pomidory
  • sawokado pokrojone w plastry
  • kiełki słonecznika lub inne kiełki
  • sebula pokrojona w pierścienie
  • sos salsa
  • przyprawy
  • gotowane lub smażone jajko

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wołowinę wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Uformować hamburgery i położyć na talerzu.
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane, hamburgery smażyć około 6 minut z każdej strony, aż będą złocistobrązowe.
  4. Każdego hamburgera odkładać na duży liść sałaty.
  5. Na wierch wg uznania położyć dodatkowe składniki.
  6. Zawinąć liściem sałaty i zabezpieczyć wykałaczką.
  7. Podawać z pieczarkami i odrobiną posypki z siemienia lnianego.

 

Sos salsa

 

  • 2 drobno posiekane czerwone papryczki
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • 1 drobno posiekana, mała czerwona cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego z jabłek

 

Sposób przygotowania

 

  1. Wszystkie składniki wymieszać.
  2. Podawać jako dodatek lub posmarować hamburgery.

Dodaj komentarz