Bogate w białko muffinki owocowo-orzechowe

Składniki

 

  • 1 szklanka mieszanki mielonych nasion siemienia lnianego, słonecznika i migdałów
  • 1 szklanka mąki z brązowego ryżu lub otrębów owsianych
  • ¼ szklanki wiórków kokosowych
  •  pół szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 4 jajka organiczne
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka owoców (brzoskwiń/jabłek/jagód)
  • 200 ml mleka ryżowego bądź owsianego lub jogurtu niskotłuszczowego
  • 180 ml wody

 

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Lekko wymieszać wszystkie składniki.
  3. Foremki do babeczek wysmarować masłem klarowanym.
  4. Masę wlać do foremek, sprawdzić czy w każdej są owoce.
  5. Piec przez 25-30 minut, aż muffinki będą brązowe i wypieczone.
  6. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, następnie wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia.

 

Przepis na 12 muffinków.

Można zamrozić.

Danie bezglutenowe.

Dodaj komentarz