Bogate w białko batoniki śniadaniowe

Składniki

 

  •  pół szklanki płatków owsianych
  • pół  szklanki posiekanych migdałów i innych orzechów
  • 6 łyżeczek proszku białkowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 2 jajka
  • pół  szklanki posiekanych jabłek, bananów lub czarnych jagód
  • 1 łyżeczka nasion sezamu

 

Sposób przygotowania

 

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180° C.
  2. W misce wymieszać płatki owsiane, migdały, proszek białkowy i olej kokosowy.
  3. Na patelni roztopić masło klarowane i ksylitol. Wymieszać.
  4. Przelać do mieszanki z płatkami owsianymi.
  5. Dodać lekko ubite jajka i owoce. Dobrze wymieszać.
  6. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przygotowaną masę umieścić na blasze i mocno ucisnąć.
  8. Posypać nasionami sezamu.
  9. Piec przez 15 minut, aż będzie twarda.
  10. Gdy masa będzie jeszcze ciepła, uformować 6 batoników i pozostawić do ostygnięcia.
  11. Wyjąć zimne batoniki i zawinąć każdego osobno.

 

Przepis na 6 batoników.

Batoniki można zamrozić.

 

Uwaga: Reklamowane batoniki śniadaniowe zawierają dużo cukru, lecz znikome ilości białka, dlatego na pewno nie zadowolą Cię na dłuższą metę. Jeśli nie chcesz dopuścić do nagłego spadku energii oraz uczucia głodu późnym rankiem, batoniki białkowe stanowią znacznie lepszy wybór. Warto zrobić podwójną partię, każdy osobno zawinąć i wyjmować z zamrażarki w razie potrzeby.

Dodaj komentarz