Aromatyczny chrupiący chleb z parmezanem

Składniki

 

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobno tarkowanego parmezanu
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno czosnku
  • 1 łyżeczka himalajskiej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżeczki suszonych ziół włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pikantnych płatków drożdżowych
  • 3 łyżki nasion z siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 4 łyżki przefiltrowanej wody

Sposób przygotowania

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  3. Uformować ciasto, w razie konieczności dolać wody.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Zmoczyć ręce i włożyć ciasto do blachy.
  6. Ugnieść ciasto, tak żeby było dość płaskie i równe.
  7. Piec przez 20 minut, aż zrobi się złociste i wypieczone.
  8. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  9. W międzyczasie pokroić.
  10. Zostawić na blasze, aż całkowicie wystygnie, gdyż ciepły chleb łatwo się kruszy.

 

Podawać z dipem z awokado, pokrojonymi pomidorami serem.

Jeśli zostanie na później, przechowywać w szczelnym pojemniku.

Dodaj komentarz